Een nieuw parkje te Sint-Stevens Woluwe ?

Een belangrijke verandering aan de Lenneke Marelaan: Een nieuw park in de maak!

Een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) heeft als doel de bestemming van de zone rond het recyclagepark Vanpachtenbeke te herzien om de voortzetting van de sorteertaken in de toekomst mogelijk te maken.  

Via het RUP wordt de nadruk gelegd op de integratie van recyclageactiviteiten met de ambitie om een park met groene voorzieningen te creëren.

De zone die momenteel wordt ingenomen door industriële activiteiten, zal worden herbestemd als een zone voor industriële activiteiten (recyclagepark), wat nu niet het geval is. De niet-geëxploiteerde en beboste gebieden behouden hun huidige bestemming.

Deze beboste gebieden zullen worden ingericht als een park, met als doel deze op lange termijn te integreren in het recreatieve netwerk van de gemeente, waarbij hun publieke karakter wordt benadrukt.

Door de regularisatie van het recyclagepark, dat momenteel niet conform is, worden compensatiezones opgelegd.

Vier compensatiegebieden worden onderzocht en vallen onder de verantwoordelijkheid van het bedrijf Vanpachtenbeke.

Van deze compensatiegebieden zal alleen zone 1 ten goede komen aan Sint-Stevens-Woluwe. De andere zones bevinden zich in het oosten in groot Zaventem:

  • zone 1 : Lenneke Marelaan in Sint-Stevens-Woluwe (park)
  • zone 2 : Kersenberg in Nossegem
  • zone 3 : Beukendreef in Nossegem
  • zone 4 : Moorselveld in Sterrebeek

Projectzone en locatie De projectzone bevindt zich nabij de Lenneke Marelaan, in de buurt van het UCL-ziekenhuis. Het ligt langs een lint van bedrijven en woningen, met hoogbouw van ongeveer 7 verdiepingen langs de Lenneke Marelaan. De overige zijden van de projectzone grenzen aan landbouwgrond. Aan de zuidkant grenst het gebied aan de Hippokrates-parking, die deel uitmaakt van het UCL-ziekenhuis.

Binnen de projectzone bevindt zich het bedrijf Vanpachtenbeke, dat al vijf generaties actief is in de ontginningssector. Aanvankelijk werd hier leem gewonnen voor gebruik in de baksteenfabriek van het bedrijf. Toen deze activiteit economisch niet langer haalbaar was, schakelde men over op de winning van de onderliggende zandlagen. Tegenwoordig is deze zandwinning echter niet langer de hoofdactiviteit. Een groot deel van de groeve is ontgonnen en vervolgens opgevuld. De zandheuvels in het zuiden van de site herinneren nog steeds aan deze functie en geven het gebied een historisch karakter.

Sinds het begin van de jaren 1990 is het resterende deel van de groeve ingericht als recyclagepark en wordt het gebruikt voor het sorteren van bouw- en sloopafval. De activiteiten op deze site bestaan voornamelijk uit het sorteren van ontvangen ladingen.

Regularisatie van de site Vanpachtenbeke: Verwachte maar controversiële ontwikkeling

Het bedrijf Vanpachtenbeke wordt nu gedwongen om zijn site te regulariseren door deze als industriële zone te classificeren. Deze regularisatie gaat echter gepaard met een herziening van de activiteiten: het sorteren van afval zal voortaan in een half open nieuw gebouw plaatsvinden, dat rekening houdt met de nabijgelegen woonzone..

Ondanks deze ontwikkeling betreurt 1932Works dat het grootste deel van de milieucompensaties ten goede komt aan de naburige gemeenten Nossegem en Sterrebeek, zonder voordelen voor Sint-Stevens-Woluwe.

Patrick Delaunoy, gemeenteraadslid van STOP BETON,belooft de belangen van Sint-Stevens-Woluwe te verdedigen tijdens de komende gemeenteraadsvergaderingen en stemmingen over dit dossier.

Deze compensaties zijn bedoeld om bepaalde percelen om te vormen tot groene zones, waarmee toekomstige bebouwing wordt verboden. Hoewel dit een lovenswaardige milieumaatregel is, houdt het volgens 1932Works onvoldoende rekening met Sint-Stevens-Woluwe.

Kersenberg te Nossegem:

Beukendreef te Nossegem:

Moorselveld te Sterrebeek: